home-intro

Waarom oesterzwammen op koffiedik?

Er zijn veel redenen waarom het kweken van oesterzwammen op koffiedik in een stedelijke omgeving algemene praktijk zou moeten worden:

Koffiedik is een waardevol plantaardig materiaal dat in grote hoeveelheden in de stad aanwezig is. Voor een kopje koffie gebruik je maar een paar procent van deze bes. Kweek je oesterzwammen hierop, dan zet je dit restmateriaal om in eiwitrijk voedsel en hoogwaardige compost.

Je hebt in vergelijking met andere gewassen weinig ruimte nodig, en omdat je binnen kweekt hoeft er geen kostbare landbouwgrond voor gebruikt te worden. Door lokaal te kweken verminder je het aantal gereden kilometers. Het koffiedik hoeft niet gepasteuriseerd te worden omdat dit al is gebeurd tijdens het maken van een kopje koffie, dit levert opnieuw een belangrijke energiebesparing op.

oesterzwam

OESTERZWAMMEN

Oesterzwammen zijn opruimers in de natuur. Ze komen voor in bossen in het noordelijk halfrond. Omgevallen bomen worden door het wortelstelsel (mycelium) gekoloniseerd. In de herfst groeien deze eetbare paddenstoelen uit.

De populariteit van geteelde oesterzwammen neemt toe en ze staan na de champignon wereldwijd op nr 2 als meest gegeten paddenstoel. In Nederland teelt men voornamelijk op stro.

Het mycelium van de oesterzwam groeit razendsnel. Van alle paddenstoelen is hij daarom de meest geschikte partner in het tegengaan van de verspilling van een alom aanwezig, en waardevol materiaal: koffiedik.

koffiedik

KOFFIEDIK

In Nederland wordt veel koffie gedronken. Gemiddeld drinkt een Nederlander 2,4 kopjes per dag. Dit levert enorme hoeveelheden koffiedik op. Helaas wordt het grotendeels weggegooid.

Containing Mushrooms maakt een begin met het upcyclen van dit materiaal. Koffiedik wordt opgehaald bij kantoren en verwerkt tot voedingsbodem voor de oesterzwam.

Tijdens het maken van een kopje koffie pasteuriseer je het koffiedik. Een groot voordeel van het gebruik van vers koffiedik is dat je het niet hoeft te pasteuriseren, dit is een standaard procedure in de paddenstoelenteelt.

2.4_kweek2

KWEKERIJ

Het koffiedik wordt met een aantal ingrediënten gemixt tot een ideale voedingsbodem. De mix gaat in plastic zakken met microgaatjes, zodat het mycelium kan ademen. We plaatsen de zakken eerst drie weken in een donkere, warme ruimte. Hier koloniseert het mycelium het koffiedik met een uitgebreid netwerk van ragfijne wortels.

Vervolgens gaan de zakken naar een ruimte waar de herfst wordt nagebootst met ventilatie, temperatuur en luchtvochtigheid. Dit is een trigger voor de oesterzwammen om door gaten in het plastic naar buiten te komen.

De kwekerij is gemaakt van materialen die makkelijk schoon te maken zijn en bestand tegen hoge luchtvochtigheid. We streven naar een low-budget, en energie zuinige techniek voor klimaatbeheersing.  

home-intro

Waarom oesterzwammen op koffiedik?

Er zijn veel redenen waarom het kweken van oesterzwammen op koffiedik in een stedelijke omgeving algemene praktijk zou moeten worden:

Koffiedik is een waardevol plantaardig materiaal dat in grote hoeveelheden in de stad aanwezig is. Voor een kopje koffie gebruik je maar een paar procent van deze bes. Kweek je oesterzwammen hierop, dan zet je dit restmateriaal om in eiwitrijk voedsel en hoogwaardige compost.

Je hebt in vergelijking met andere gewassen weinig ruimte nodig, en omdat je binnen kweekt hoeft er geen kostbare landbouwgrond voor gebruikt te worden. Door lokaal te kweken verminder je het aantal gereden kilometers. Het koffiedik hoeft niet gepasteuriseerd te worden omdat dit al is gebeurd tijdens het maken van een kopje koffie, dit levert opnieuw een belangrijke energiebesparing op.

oesterzwam

OESTERZWAMMEN

Oesterzwammen zijn opruimers in de natuur. Ze komen voor in bossen in het noordelijk halfrond. Omgevallen bomen worden door het wortelstelsel (mycelium) gekoloniseerd. In de herfst groeien deze eetbare paddenstoelen uit.

De populariteit van geteelde oesterzwammen neemt toe en ze staan na de champignon wereldwijd op nr 2 als meest gegeten paddenstoel. In Nederland teelt men voornamelijk op stro.

Het mycelium van de oesterzwam groeit razendsnel. Van alle paddenstoelen is hij daarom de meest geschikte partner in het tegengaan van de verspilling van een alom aanwezig, en waardevol materiaal: koffiedik.

koffiedik

KOFFIEDIK

In Nederland wordt veel koffie gedronken. Gemiddeld drinkt een Nederlander 2,4 kopjes per dag. Dit levert enorme hoeveelheden koffiedik op. Helaas wordt het grotendeels weggegooid.

Containing Mushrooms maakt een begin met het upcyclen van dit materiaal. Koffiedik wordt opgehaald bij kantoren en verwerkt tot voedingsbodem voor de oesterzwam.

Tijdens het maken van een kopje koffie pasteuriseer je het koffiedik. Een groot voordeel van het gebruik van vers koffiedik is dat je het niet hoeft te pasteuriseren, dit is een standaard procedure in de paddenstoelenteelt.

kwekerij

DE KWEKERIJ

Het koffiedik wordt met een aantal ingrediënten gemixt tot een ideale voedingsbodem. De mix gaat in plastic zakken met microgaatjes, zodat het mycelium kan ademen. We plaatsen de zakken eerst drie weken in een donkere, warme ruimte. Hier koloniseert het mycelium het koffiedik met een uitgebreid netwerk van ragfijne wortels.

Vervolgens gaan de zakken naar een ruimte waar de herfst wordt nagebootst met ventilatie, temperatuur en luchtvochtigheid. Dit is een trigger voor de oesterzwammen om door gaten in het plastic naar buiten te komen.

De kwekerij is gemaakt van materialen die makkelijk schoon te maken zijn en bestand tegen hoge luchtvochtigheid. We streven naar een energie zuinige en low-budget techniek voor klimaatbeheersing.