overzicht2
1.2_Mijn-Stadstuin-mist_lr
_MG_4620 (2)
1.4_close2_lr
2.4_waaier_lr
stilleven

GEBRUIKSAANWIJZING KWEEKSETJE

Leuk dat je een kweeksetje hebt gekocht of gekregen! 

De kweekzak is gevuld met een mengsel van stro en koffiedik en het wortelstelsel van de oesterzwam heeft zich hierdoor al een weg gebaand. Dit is de makkelijkste methode van thuis kweken. 

Zoek een plek in huis waar daglicht is, waar het niet tocht en de lucht niet al te droog is. De keuken bijvoorbeeld.

Je hoeft nu alleen nog maar een aantal gaten te maken. Snijd met een mesje een drietal kruizen in het plastic en vouw de hoekjes een beetje naar buiten. Hierdoor komt er meer zuurstof beschikbaar waarop de oesterzwam zal reageren.

Soms gaan de oesterzwammen achter het plastic groeien, die kan je bevrijden door daar het plastic open te maken.

Mochten de oesterzwammen onverhoopt niet uitkomen, dompel de zak gedurende 4 uur in koud water. Leg er iets zwaars op zodat het niet naar boven gaat drijven. Door de koudeshock en het water wordt het mycelium wakker geschud.


webshop

stilleven
overzicht2
1.2_Mijn-Stadstuin-mist_lr
_MG_3676 (2)
1.4_close2_lr
_MG_3690

GEBRUIKSAANWIJZING STRO

Leuk dat je broed hebt gekregen of gekocht en zelf aan de slag gaat met het kweken van oesterzwammen! 

Het broed bestaat uit gierstkorrels waar de oesterzwamschimmel op groeit. Het wortelstelsel bestaat uit ragfijne witte draden die plantaardig materiaal kunnen verteren. Dit wortelstelsel heet mycelium.

Om te voorkomen dat bepaalde bacteriën en schimmels met de oesterzwam schimmel gaan concurreren gaan we het stro pasteuriseren. Dit doen we door middel van verhitting.

Zorg dat je schoon werkt: was zorgvuldig je handen en alle materialen die in contact komen met het gepasteuriseerde stro en broed.

Je hebt het volgende nodig:

  • Een kilo droog fijngehakseld stro
  • Een kweekzak 
  • Het zakje met 100 gram broed
  • Een grote pan
  • Een keukenthermometer
  • Een speld of naald

Doe het stro in de pan en vul het met water. Het stro moet helemaal ondergedompeld zijn, leg er dus iets zwaars op dat heet mag worden.  Verwarm het water tot rond de 70 graden. Het mag niet koken!! Zet het vuur nu laag en houd gedurende een uur de temperatuur rond de 70 graden. 

Giet voorzichtig het hete water af, ook bij 70 graden kan je je branden! 

Laat het stro minstens een kwartier uitlekken en afkoelen. Als het stro maximaal 28 graden is kan je het gaan verwerken. 

Verkruimel de klontjes in het broed tot afzonderlijke korrels en vermeng het broed gelijkmatig met het stro. Doe de mix in de kweekzak en druk het stevig aan zodat de worteldraden makkelijk door het stro kunnen groeien. 

Maak met de naald of speld vele kleine gaatjes zodat de CO2 kan ontsnappen en zuurstof naar binnen kan. Zet de kweekzak gedurende 3 weken op een warme donkere plek.

Na drie weken zet je je kweekzak op een plek waar er licht is, het mag er wat koeler zijn dan de vorige plek. 

Je kan heerlijke oesterzwam bitterballen maken. (zie de recepten op de website) Maar je kan ook de zwammen alleen even kort op midden tot hoog vuur bakken, (mijn voorkeur is met boter), beetje zout en peper, peterselie. Heerlijk op toast. 

Oesterzwammen zijn heel lekker in risotto, omelet, gewokt, in sauzen, soepen etc etc.!!

Wil je anderen ook inspireren, koop het broed als een cadeautje. Is het mislukt en wil je het opnieuw proberen? Koop het broed bij onze webshop

vierkant
stilleven
1.5_schimmel2_lr
1.4_close2_lr
1.2_Mijn-Stadstuin-mist_lr
2.4_waaier_lr

GEBRUIKSAANWIJZING KOFFIEDIK

Leuk dat je broed hebt gekregen of gekocht en zelf aan de slag gaat met het kweken van oesterzwammen! 

Het broed bestaat uit gierstkorrels waar de oesterzwamschimmel op groeit. Het wortelstelsel heet mycelium en ziet er wit uit.

Je hebt nu het volgende nodig:

  • Een bakje met deksel, max 2 liter
  • Leukopor (ademende tape, zit meestal in een eerste hulp verbanddoos)
  • Vers koffiedik
  • Het zakje met broed

Verzamel voldoende koffiedik op, voor ongeveer een bodem van 2 a 3 cm het bakje. Gebruik zo vers mogelijke koffiedik en als je niet genoeg heb spaar het op in de vriezer. 

Zoek een plastic bakje met een deksel, bijvoorbeeld een yoghurt, of dropbakje. Maximaal 2 liter. 

Maak hier 4 gaten in van ongeveer 1,5 centimeter diameter. Maak het heel erg goed schoon, met heet water en zeep. Plak over de gaten het Leukopor tape.

Laat het koffiedik op kamertemperatuur komen, meng het met het broed (gebruik een schone lepel). Als het broed is gaan samenklonteren verkruimel het dan met de schone lepel tot de afzonderlijke gierstkorrels. 

Het mycelium groeit het liefst in het donker. Als het bakje zelf niet donker is doe er dan donker papier omheen. Zorg wel dat de gaten waar het tape overheen zit vrij blijven. Het mycelium ademt door de tape en heeft zuurstof nodig! 

Nu wachten maar… Temper je nieuwsgierigheid en open de deksel zo min mogelijk zodat er geen andere schimmelsporen in kunnen komen. De groene schimmel trichoderma is ook verzot op koffiedik en kan een concurrent worden van je oesterzwam. Schep eventuele groene plekken zo snel mogelijk en voorzichtig uit je bakje.

Het koffiedik moet vochtig zijn en er donkerbruin uitzien. Als het er lichtbruin uit ziet doe er dan een beetje water bij. Als het koffiedik  zo goed als zwart is dan is het te nat en kan het mycelium verstikken.

Als je het koffiedik wit ziet worden dan heeft het mycelium het koffiedik gekoloniseerd en kan je met tussenpozen beetjes verse koffiedik toevoegen. Belangrijk: wacht met nieuw koffiedik toevoegen totdat het vorige doorgroeid is.

Vul je bak helemaal tot de deksel met koffiedik, en als het tot de rand wit is geworden is het wachten geblazen.

Wanneer het mycelium alle voeding uit het koffiedik heeft gehaald en niet verder kan groeien zal het tot een vruchtlichaam willen uitgroeien, de overheerlijke oesterzwam. 

Houd de gaten dus in de gaten, hier zullen ze uitgroeien! Als het koffiedik goed doorgroeid is kan je de tape weghalen, het licht en extra zuurstof stimuleert de groei van de primordia, de knopjes die tot oesterzwammen zullen uitgroeien.  

Zet je bak niet in vol zonlicht, en vermijd tocht en droge lucht. Hoge vochtigheidsgraad in de lucht zal helpen de oesterzwam te laten uitkomen.

Gemiddeld komen ze binnen een week tot 10 dagen tevoorschijn. Als het wat lang duurt, heb geduld. Maar vergeet ze ook niet, opeens kunnen de zwammen tevoorschijn komen!

Wanneer ze uitkomen wacht niet te lang met oogsten, nog voordat de rand dun wordt en gaat krullen.

Oogst ze door de hele oesterzwamstronk met aanhechting en al er met de hand af te halen.  Geen stukjes laten zitten! Het mycelium zal weer terug groeien, er kan later weer een nieuwe stronk uitgroeien

Je kan na een tweede oogst weer verder gaan. Haal 80% van het doorgroeide koffiedik weg  en ga weer verder. Strooi het het overige in de tuin. Compostwormen zijn dol op dit spul en voeden het bodemleven met hun voedzame mest!

Je kan heerlijke oesterzwam bitterballen maken. (zie de recepten op de website) Maar je kan ook de zwammen alleen even kort op midden tot hoog vuur bakken, (mijn voorkeur is met boter), beetje zout en peper, peterselie. Heerlijk op toast. 

Oesterzwammen zijn heel lekker in risotto, omelet, gewokt, in sauzen, soepen etc etc.!!

Wil je anderen ook inspireren, koop het broed als een cadeautje. Is het mislukt en wil je het opnieuw proberen? Koop het broed bij onze webshop

Leuk dat je een oesterzwam kweeksetje van Containing Mushrooms hebt gekregen/gekocht!

Het koffiedik in het zakje is geënt met de oesterzwam. Het mycelium (wortelstelsel) is al begonnen met groeien.

Zet het zakje thuis op kamertemperatuur, 20 –  23 graden, geen tocht. In een kast is prima, maar niet luchtdicht. Nu wachten maar…

Gemiddeld 3 weken na de ent-datum wil de oesterzwam tevoorschijn komen.  Maak nu 3 kruisjes (sneden ongeveer 4 cm) met een mesje. Zet het zakje op een koelere plek. Hoge vochtigheidsgraad in de lucht zal helpen de oesterzwam te laten uitkomen.

Gemiddeld komen ze binnen een week tot 10 dagen tevoorschijn.

Als het wat lang duurt, heb geduld. Maar vergeet ze ook niet, opeens kunnen de zwammen tevoorschijn komen!

Na de oogst kan je wachten tot er nog een keer oesterzwammen komen. Daarna kan je het restmateriaal als grondverbeteraar in de tuin of bij de balkonplant voegen. Het bodemleven krijgt een boost!

circulair_square
wat-doen-we_square